Начало FrogNews НА ЖИВО! Вера Йоурова: ЕК следи отблизо политическата ситуация и протестите в България
0

НА ЖИВО! Вера Йоурова: ЕК следи отблизо политическата ситуация и протестите в България

0

Комисията продължава да следи отблизо политическата ситуация и протестите в България. Ние винаги сме се застъпвали за правото на мирни протести. Това каза зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова по време на изслушването й в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европейския парламент.

“Конституционните промени трябва да са обект на широк дебат, за да се постигнат консенсус у механизми за проверка и възпиране, и да се вземат предвид препоръките на Венецианската комисия”, каза още тя.

Ето за какво настоя тя: Първо, реформи по отношение на борбата срещу корупция. Процедури за отговорността и отчетността на главния прокурор, в т.ч. съдебната независимост – по препоръките на Венецианската комисия. Възможности за мерки срещу прокурори при наказателни действия. Препоръчва се още специален прокурор, който да извършва разследвания на главния прокурор и неговите заместници.

Евродепутатът Елена Йончева се застъпи за общоевропейска политика за свобода на медиите и подчерта, че има голяма разлика между състоянието на медийната свобода в различните държави – Финландия например е на второ място, докато България е на 111-то.

Тук НА ЖИВО!

Източник: FrogNews