Начало FrogNews Наш лекар в Германия: Ако болните растат, системата в България няма да се справи
0

Наш лекар в Германия: Ако болните растат, системата в България няма да се справи

0

Системата в България няма да успее да се справи, ако броят на болните продължи да расте. Това каза по НТВ Д-р Стоян Монев, който работи в Германия. Той направи паралел между двете страни:

“По брой легла Германия е втора след България. Има обаче разлика в готовността за лечение на болните. В Германия обаче също имат проблем с медиците. На стълбите не трябва да чакат пациенти”, категоричен е д-р Монев във връзка с трагичните случаи в Пловдив.

Според него при затваряне на училищата 75% от контактите могат да бъдат ограничени. Той посочи, че националните статистики в развитите държави имат анализ за всеки човек – брой контакти и къде точно са тези контакти.

“Икономиката трябва да продължи. Не може да ограничим работата, градския транспорт… Ако можем да ограничим заведенията, може да постигнем резултат и без да затворим училищата. Но това е въпросът – да знаем къде са ни най-честите контакти. В Германия знаем, че ако затворим училищата – контактите ще намалеят на 90%”, обясни д-р Монев.

Той каза, че 85% от германците подкрепят мерките. Пред Nova д-р Монев обясни, че канцлерът Ангела Меркел е призовала децата да играят само с 1 приятел, но тя е била критикувана за това изказване. Специалистът подчерта, че Меркел няма правомощията да налага ограниченията.

Източник: FrogNews