Начало FrogNews Над 50°C на земната повърхност в Турция и Кипър
0

Над 50°C на земната повърхност в Турция и Кипър

0

Най-опустошителните пожари от десетилетия вилняха в райони от средиземноморското и егейското крайбрежие на Турция за около седмица, а съседна Гърция свърза рекордните жеги с климатичните промени.

Европейската космическа агенция публикува карта на региона, включващ Кипър, която показва големи райони, оцветени в тъмно червено.

„Ясно се вижда се, че температурата на земната повърхност в Турция и Кипър е достигнала над 50 градуса по Целзий“, се посочва в съобщение на агенцията, която отбелязва, че данните са от 2 август.

Предишната карта, направена по данни от сателита „Сентинел-3“ на програмата „Копеник“, показа подобно температурно оцветяване на 2 юли.

„Докато метеорологичните данни използват температурата на въздуха, този сателитен инструмент отчита реалното количество енергийна радиация от Земята и показва реалната температура на земната повърхност“, посочва ЕКА.

Температурата на земната повърхност е различна и често пъти с по-екстремни стойности от температурата на въздуха, с която обикновено работят метеоролозите.

Източник: FrogNews