Начало FrogNews Международни институции: Полицейското насилие, рестрикциите на пресата и още червени флагове в България
0

Международни институции: Полицейското насилие, рестрикциите на пресата и още червени флагове в България

0

Пореден сигнал от международната общност относно случващото се у нас. Този път основната тема е насилието над журналисти, а позиция на Партньорите по бързо реагиране за свободата на медиите скорострелно изпрати позицията си до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Христо Терзийски и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В писмото, изпратено до министър-председателя Бойко Борисов, вътрешния министър Христо Терзийски и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, се осъжда полицейското насилие и сплашване на журналисти и медийни работници, отразяващи за антиправителствените протести.

Писмото идва само няколко часа, след като главният секретар на МВР Ивайло Иванов отговори на журналистически въпрос относно побоя над Димитър Кенаров като заяви: Няма бит журналист. Въпросът касаеше ходът на разследването, но според главсекът на МВР такова изобщо не се води.

Писмото на Партньорите по бързо реагиране за свободата на медиите (MFRR) е подписано още от Европейския център за свобода на печата и медиите, Европейската федерация на журналистите, Free Press Unlimited, Международният институт за пресата, Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa и ARTICLE 19 – британска организация за правата на човека, която се фокусира върху свободата на изразяване и правото на информация.

Писмото е по повод и привикването на журналиста Мартин Георгиев, който е бил разпитан от полицията, след като е отправил запитване.

В позицията се засяга и въпросът с ограничения достъп на журналисти до депутатите в ремонтираната сграда на бившия Партиен дом.

Цялото писмо може да видите тук.

Източник: FrogNews