Начало FrogNews „Маркет линкс“: Над 60% от българите искат смяна на посоката и кабинет анти-ГЕРБ
0

„Маркет линкс“: Над 60% от българите искат смяна на посоката и кабинет анти-ГЕРБ

0

Това сочат данните от национално експресно проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено на 14 и 15 април сред 520 души.

Анкетираните са отговаряли на въпроса: „В сегашната ситуация кой вариант е най-добре за държавата – правителство поне до октомври или предсрочни избори сега?“

Над половината от участниците в проучването искат бъдещият премиер да бъде експерт. Досегашните партийни лидери отстъпват с едва 31% подкрепа.

На въпроса „Ако има предсрочни избори, бихте ли повторили своя вот?“ 91% отговарят, че отново биха гласували по същия начин и само 4% не биха го направили.

„Ако има предсрочни избори скоро, резултатът ще е почти същият, но вероятно ще има малка промяна. За партиите, които са малко под бариерата, или малко над бариерата би било изпитание влизане в една нова предизборна кампания“, коментира социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“.

По думите му в обществото категорично има очакване от формиране на ново правителство, което да започне да действа и да предприеме конкретни мерки, особено в ситуация на здравна и задаваща се икономическа криза.

Очакванията за формиране на кабините основно са по линията ГЕРБ – анти-ГЕРБ, напомни социологът. 

Източник: FrogNews