Начало FrogNews Мангъров: Глупост е под карантина да е целият клас, заради един ученик с COVID-19
0

Мангъров: Глупост е под карантина да е целият клас, заради един ученик с COVID-19

0

Доц. Атанас Мангъров

Между 2000 и 4000 лева струва откриването на един човек, заразен с коронавирус. Изчислението направи инфекционистът доц. Атанас Мангъров. За новата учебна година той смята, че е необходимо децата да си тръгнат на училище и хигиената малко да се затегне. Идеята при установен ученик с коронавирус да се карантинира целият клас за него е глупост.

“Вчера са направени 8600 теста. Един тест струва около 120 лева. За тези 8600 теста са дадени около 1 милион лева. За тези пари са открити 160 положителни, но не души, а теста. 1 милион като се раздели на 8600 се получава число над 6000 лева, но обикновено струват между 2000 и 4000 лева. Кому е нужно това? Невъзможно е да се обхване необхватното!”, обясни той пред Дарик.

За инфекциониста епидемията си следва своя естествен ход и фактът, че наложените мерки не са били много строго прилагани, е положителен, защото именно той в момента дава резултати.

“Мисля, че трябва и в училищата да си тръгнат по нормалния начин на училище, малко да се затегне хигиената и нищо друго. Ако продължат пак да се изследват по този начин, да карантинират, да отварят, да затварят, това е хубав начин да се блокира системата и да се провали учебната година. Идеята при заразено дете да се карантинира целият клас е глупост. Как ще ги карантинират? За да разберат, че някой е положителен, това означава всички да бъдат изследвани. Каква е разликата между един, който има симптоми, а е положителен, и друг, който няма симптоми, но е положителен, а него не го знаем? В единия случай ще затворим класа под карантина за две седмици, а в другия – нищо няма да направим. Това са щуротии,” категоричен е инфекционистът.

“Вчера бяха 1,7 процента, днеска са малко над 2 на сто. Просто епидемията си следва своя нормален ход. И това се дължи на факта, че въпреки всичките приказки, наредби, заплахи и ограничения, ние все пак действахме нормално. Тоест, всички тези мерки бяха наложени, но не бяха много строго прилагани. Това е нещото, което в момента дава положителен резултат. Защото това е нормалното, това е медицинският начин, по който трябва да се действа. Ние го направихме без да искаме, даже без да разберем,” посочи още доц. Атанас Мангъров.

Източник: FrogNews