Начало FrogNews Лидия Шулева разкри проблемите с доходите и пенсионната система
0

Лидия Шулева разкри проблемите с доходите и пенсионната система

0

Нещата вече са такива, че дори средните доходи не са достатъчни за една издръжка. Необходимост от детски надбавки имат хората с много ниски и средни доходи. Богатите българи нямат нужда от тях. Това мнение изрази бившият социален министър Лидия Шулева.

Тя смята, че трябва добре да се помисли как да се действа и спрямо пенсиите.

„Факторите, които влияят на парите във втория пенсионен стълб са прекалено много. От една страна тези капиталови схеми се правят за дълъг период от време – обикновено 40 години, колкото е трудовият стаж. Когато е въвеждана тази система се е смятало, че 20 години са добър срок, но се оказа, че те са белязани от две кризи и срокът не е достатъчен да се компенсират неравномерностите в доходността, която се получава”, обясни тя.

Шулева прогнозира, че при втория стълб ще се получат за първата кохорта по-ниски пенсии.

Трудно ще се осъществи доплащане от държавата, предполага още тя.

“Капиталовите схеми означават пари, които са там, но когато парите ги няма, а тях ги няма заради това, че вноската е много ниска, те няма откъде да дойдат. Наистина не трябва да се постулира нещо, което е било преди 20 г., да се постулира днес. Повдигат се минималните пенсии, но в момента средните пенсии са 30% от осигурителния доход. Това смачкване на средните пенсии е изключително голям проблем, за който не се говори”, коментира още Лидия Шулева.

“Има едно решение пенсията от НОИ да бъде намалена с 20%, което е несправедливо. Това намаление засяга целия период на осигурителен стаж, тези хора ги ощетяват за половината от времето, в което са внасяли пълна вноска. Пенсията, която хората получават от НОИ, се формира от 33% субсидия на държавата. Така държавата участва като осигурител. Когато се изчислява този процент, тази субсидия се премахва и изведнъж тези хора, родени след 1959 г. се ощетяват от тази вноска на държавата”, обясни също бившият социален министър.

Източник: FrogNews