Начало FrogNews Кьовеши пред Стоилов: Въпросът за Специализирания съд е дискусионен
0

Кьовеши пред Стоилов: Въпросът за Специализирания съд е дискусионен

0

Въпросът за Специализирания съд е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Това коментира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на срещата с правосъдния ни министър Янаки Стоилов.

Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Проф. Стоилов запозна г-жа Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Проф. Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Г-жа Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

.

На излизане от Министерството на правосъдието европейският главен прокурор Лаура Кьовеши прие поздрава на Инициатива “Правосъдие за всеки”.

Източник: FrogNews