Начало FrogNews Критично е състоянието на язовирите ”Тича”, ”Камчия” и ”Ястребино”
0

Критично е състоянието на язовирите ”Тича”, ”Камчия” и ”Ястребино”

0

Критично е състоянието на язовирите ”Тича”, ”Камчия” и ”Ястребино”. Това каза Стефан Желев, областен управител на Шумен в ефира на Нова телевизия. Предстои ни водна криза, ако няма валежи и сняг, допълни той.

С просто око е видимо намаляването на водата в язовир “Тича”. Водоемът снабдява с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още 3 по-малки населени места. Водата в него е спаднала с близо 20 милиона кубика само от началото на пролетта. При пълен обем от 311 милиона кубика – в него сега има 148, допълни той.

Предстои ни водна криза, ако няма валежи и сняг. Тежко е положението в Източна България, където язовирите “Тича”, “Камчия” и “Ястребино” са в критично състояние. Опасенията са, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг.

По-бързо обаче може да се стигне до водна криза с язовир “Камчия”, ако няма валежи. Той дава вода на Бургас и Варна. Заради намаляващото му ниво са редуцирани подаваните водни обеми към двата морски града.

Трябва да се търсят и алтернативни варианти за водоснабдяване, поясни той.

През пролетта на 2018 година се наложи контролирано изпускане на язовир “Тича” заради прекалено високо ниво. Този язовир действително има много голяма водосборна площ. Но са необходими обилни дъждове, каквито бяха през 2017, началото на 2018 година, когато имаше изпускане на язовира, когато преля язовира. От тогава – графика за обема на язовира е само надолу, коментира още Желев.

Той обясни, че често се налагат ремонти, които остават без вода над 120 000 души. Докато се чака изграждането на нов водопровод и пречиствателна станция за близо 126 милиона лева. Няма да има загуби, водата ще преминава през пречиствателна, така че ако в язовира има замътване като това, което имаше през 2018 година – няма да се чувства тази мътност по тръбите. Това са неща, които кардинално подобряват ВиК сектора в Шумен, каза още Желев.

Като алтернатива за водоснабдяването не само на Шумен и Търговище, но и на Нови пазар и Каспичан се разглежда недовършената система “Дунав”, която разчита на кладенци. Тя е алтернативен водоизточник. Може да има около 50%, което е напълно достатъчно, ако възникне авария – да може да бъде отстранена. Може и да продължат тези години със суша, да падне водата. Докато в тези кладенци – проучването показва, че практически е неизчерпаема водата, обясни областният управител на Шумен.

Нивото на язовир “Ястребино”, който захранва град Антоново, също е критично. При обем от 62 милиона кубика, в него има над 16 милиона. Анализът показва, че ако продължи потреблението и няма валежи, през октомври водоемът ще падне под полезния си обем.

На 19 август Ревизоро също предупреди за предстояща водна криза . Димитров обаче отрече твърденията, че десетки язовири в страната са празни. По негови думи догодина ще трябва да се вземат трудни решения, но докато той е министър, вода ще има.

Не закъсня и реакцията на бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, която заяви е мит, че България няма вода и определи ситуацията като “Вода газим, жадни ходим”.

Източник: FrogNews