Начало FrogNews Красимир Вълчев: Учебната година ще започне присъствено за всички ученици
0

Красимир Вълчев: Учебната година ще започне присъствено за всички ученици

0

Учебната година ще започне присъствено за всички ученици, а разрешението за обучение извън клас на отделни деца ще е срещу медицински документи.

 Това каза в интервю пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

При дистанционно обучение децата ще участват по-скоро пасивно, когато това не е за целия клас. 

Образователният министър обяви, че няма да има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище с часове няма да могат да влязат.

„Ще има така наречения медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ“, обясни министърът.

Вълчев уточни, че едно от най-големите предизвикателства е липсата на достатъчно резервни учители.

„Имаме списък от резервни учители. Помолили сме и висшите учители, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от предходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти“, обясни той.

Министърът подчерта, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи те са по желание.

Началните учители, които работят само с един клас, също няма да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове, ще бъдат осигурени шлемове.

Източник: FrogNews