Начало FrogNews Красимир Вълчев: Родителите на карантинираните деца не са в карантина
0

Красимир Вълчев: Родителите на карантинираните деца не са в карантина

0

130 учители са заразени с коронавирус. Учениците са много малко-90. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по БТВ.

Когато има заразено дете целият клас се карантиниран. Паралектата се приема за пашкул, балон, защото вътре не носят маски. коефициентът на заразяване е 1,1%. Получават се и клъстери, когато не се спазва дистанция и хигиена. 

МЗ обсъжда как да се мине обучение в информационна среда. 20 процента в едно училище са със сходни на ковид заболявания. Много по-вероятно е училищата да затворят заради грипа. 

Вече няма да има ваканция за грипа, а ще се учи в електронна среда. Родителите на карантинираните деца не са в карантина. Малко над 500 деца са поискали да учат онлайн. Всички училища в момента предоставят компенсаторно обучение. 

Има деца – около 20 процента, които не посещават редовно училище. Няма изолатор в училище. Изискването е децата със симптоми временно да се отделят. Може да стоят в отделна стая. Може да е част от стая. Може и да е навън. целта е детето да не е в класната стая. Родителят не винаги може да дойде за 1 час.

Не може да пренебрегнем болестта. Рисковано е, има дискусия по мерките, защото трудно се намира норма да учим и работим, и да сме разсъдливи и отговорни.

Източник: FrogNews