Начало FrogNews Красен Станчев: Искат да бетонират основният недостатък на сегшната уредба
0

Красен Станчев: Искат да бетонират основният недостатък на сегшната уредба

0

С предложените промени в конституцията се бетонира основният недостатък на сегашната уредба – прокуратурата става политически орган. Разрушават се и основите на вече формираната демокрация.

Това заяви пред БНР икономистът Красен Станчев – депутат от VII Велико народно събрание. Той е поредният експерт, който твърди, че с предложения проект от страна на управляващите, ГЕРБ се опитват да печелят време.

“Много са ясни разликите между времето преди VII ВНС и сега. Както написа Веселина Седларска, когато натиснем на компютъра копчето за рестарт, той дава същото – всъщност не е същото, а по-лошо”, посочи Станчев.

По думите му тогава е имало нужда да бъдат решени няколко проблема – разделението на властите, въвеждане на плурализъм, да се определят правата на собственост и неща, свързани със защитата на правата на отделния човек и на различните съсловия в България и припомни:

“През 1991-ва година приемането на Конституцията е било начало на нещо, а сега е в края на един мандат, което много напомня на поведението, известно в практиката на страните от бившия Съветски съюз”.

“”Без да се засяга онова, което вече е направено, дори то се влошава по няколко начина. Първият е, че се бетонира основният недостатък в сегашната уредба – прокуратурата става политически орган. Другото нещо, което се прави, е да се разрушат основите на вече формираната демокрация – първият начин е технически, като това става, като главата за правата на гражданите се поставя накрая в Конституцията, вторият начин за това е с намаляването два пъти на броя на депутатите, което намалява два пъти опосредствеността на достъпа на гражданите към държавните органи. Така два пъти се намаляват и разходите за подкупване на народните представители”, категоричен беше още иконмистът.

Източник: FrogNews