Начало FrogNews КНСБ предлага промяна в данъчната система
0

КНСБ предлага промяна в данъчната система

0

Промяна в данъчната система предлагат отново от КНСБ. Синдикатът направи подобно предложение още миналата година, когато представи въпросните мерки. Те предвиждат въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната, 15% данък върху доходите на физическите и юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Днес предложенията бяха представени на специално организирана дискусия, на която присъстваха представители от Министерство на финансите, НОИ, депутатите, експерти, както и представители на академичните среди и социалните партньори, съобщават от КНСБ.

Мотивът за предложението е необходимостта от повече разполагаеми средства у хората с ниски доходи. Според синдикатът по този начин ще се повиши покупателната им способност, а данъчните изменения ще стимулират потреблението и ще допринесат за по-справедливо съотношение между преките и косвените данъци в държавния бюджет, пишат от БГНЕС.

“Ако получавате 1000 лв. работна заплата, ще разполагате с 652 лв. на година, в резултат на въвеждането на промените. Според разчетите, разходите на всеки човек ще намалеят средно с 334 лв. на година, ако ДДС бъде намалено на 15%. Тези две мерки пък сформират сума от 986 лв. на година, с която човек ще разполага“, обясни Пламен Димитров от КНСБ.

Източник: FrogNews