Начало FrogNews КЕВР обещава: Няма да има рязко поскъпване на тока, парното и водата
0

КЕВР обещава: Няма да има рязко поскъпване на тока, парното и водата

0

“Парламентарната група на “Изправи се! Мутри вън” поиска това изслушване на КЕВР заради огромната тревога от предстоящото от 1 юли увеличение на цената на парното и на тока. Също така и приемането на бизнесплановете на ВиК дружествата, които ще определят цените на водата за следващите пет години”, обясни Мая Манолова, която представи пред депутатите високите увеличения, които искат топлофикациите от юли. Те достигат до над 100%.

“В досегашната си работа КЕВР не даде ясен знак, че може да осигурява баланс между интересите на потребителите и на енергийните дружества”, добави депутатът.

Като пример Манолова посочи намалението на цената на газа, след като беше постигнато споразумение с „Газпром Експорт“.

“Гражданите на София са спонсорирали столичната топлофикация с 25 млн. лева през тази година, обясни шефката на ПГ на “Изправи се! Мутри вън”.

От своя страна председателят на КЕВР обясни от парламентарната трибуна как работи енергийния регулатор.

“Това е утвърдена практика. Относно тревогите на г-жа Манолова искам да отбележа, че всяка година енергийните дружества предлагат големи повишения, някои твърде странни, но КЕВР ги приемат единствено като информационна база по един напълно критичен начин. Защитаваме обществените интереси без да фалират енергийните дружества”, обясни Иван Иванов. Той припомни, че миналата година топлофикациите са поискали средно повишение от 41%, а на тока 21%. Комисията отхвърлила всички тези искания. Повишението е било с 3% вместо това.

“Предупредили сме дружества, че по никакъв начин разходи, които не са били необходими, няма да бъдат признавани”, каза още Иванов и увери, че няма да има рязко повишаване на цената на природния газ, тока и парното.

Опасения, че може да има повишаване на цените изрази и енергийният експерт и депутат от “Има такъв народ” Иван Хиновски. Според него има заплаха за финансовото състояние на българската енергетика.

“Популизма в българската енергетика е изключително вреден, не само за енергетиката, но и за цялото стопанство”, отговори Иван Иванов.

Източник: FrogNews