Начало FrogNews Как звучи вятърът на Марс?
0

Как звучи вятърът на Марс?

0

Човечеството за първи път успя да чуе как звучи вятърът на Марс, за първи път видяхме и видеозапис от кацането на апарата ”Пърсивиърънс” от миналата седмица.

Американската космическа агенция НАСА разпространи спиращи дъха кадри и звуци. Преди да бъдат пуснати записите Дейв Грий прикани:

“Затворете очи и просто си представете, че стоите на повърхността на Марс и слушате звука на околната среда”.

Видеокадрите показват живописно разгъването на свръхзвуковия парашут на Пърси Виерънс и приближаването на апарата до червената повърхност на фона на гъсти облаци от прах и пушек, предава БНР.

Кадрите са направени от няколко камери, разположени на различни места по корпуса на космическия апарат.

На един от кадрите се вижда как след навлизане в марсианската атмосфера се разтваря свръхзвуковият парашут. От камера, разположена под него, се вижда приближаващата се марсианска повърхност, а други две камери показват как апаратът бавно и плавно стъпва на терена.

На снимките се вижда повърхност с почва, наподобяваща пясък и обсипана с камъни в различна големина.

Апаратът пътува до Червената планета почти седем месеца. Тази седмица той трябва да направи преход от софтуер, който да го доведе безопасно до повърхността на Марс, към друг софтуер, който ще му позволи да се движи на планетата и да използва роботизираната си ръка. Очаква се този преход да отнеме четири марсиански дни, а един такъв е с продължителност 24 часа и 39 минути.

[embedded content]

Източник: FrogNews