Начало FrogNews Искаш оставка – получаваш Бойко Лукашенко, България като Беларус
0

Искаш оставка – получаваш Бойко Лукашенко, България като Беларус

0

За досегашния президент на Беларус Александър Лукашенко гласували в неделя над 80% от избирателите. Опозиционният кандидат Светлана Тихановска получила 9,9 на сто от гласовете. Тези резултати обявили от ЦИК на Беларус с голямо забавяне. Забавянето се случило заради масови протести в столицата Минск, които блокирали улиците.

Лукашенко бил поздравен за успеха още снощи от президентите на Русия, Китай и Киргизстан. В цялата страна обаче стотици хиляди беларуси са по улиците и площадите, скандирайки, че изборите са фалшифицирани.

Къде е връзката с България?

Отдавна Лукашенко е възприеман от света и много беларуси като диктатор. Той е на власт от 25 години. Печели всички избори, а опонентите му са преследвани от тайните служби и прокуртурата. Много от тях са арести и затвора по различни обвинения, според правозащитници, абсолютно неоснователни.

Вече 32 дни протестите в България скандират мафията и диктатурата да бъдат отстранени. Искат се оставките на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и цялото правителство.

Днес всички очакваха оставка от Бойко Борисов след фотосесията с внучетата. Получиха: “И аз искам оставката на Радев. Всеки иска оставката на някого. Даже на Христо Иванов не му я искам, беше ми заместник толкова години. Един иска на Лозан Панов, на Радев, на Борисов. Конституцията, демокрацията и правовата държава казват: провеждат се избори. На тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си съставят или самостоятелно, или коалиционно правителство“. 

Цинизмът не е от вчера. Тук е по балкански брутален. Има нескончаеми опити властта да печели време и да отложи изборите поне с месец-два. Коалиционните партньори Каракачанов и Симеонов искат пълен мандат.

Припомняме, че в изборния ден 25 октомври 2015 г. хакерски атаки удариха сървърите на ЦИК, МВР и държавни институции. Тогава ГЕРБ спечели с тотално превъзходство, както Лукашенко в Беларус. Взе 29 общини, в 3 спечели Реформаторския блок, а БСП – нито една. Кърджали остана за ДПС.

По-късно от ГДБОП признаха за кибератаката. Признаха също, че вероятно тя е дошла от хакери на руските тайни служби. От САЩ обявиха, че са действали през Турция, Русия, Венецуела. Скандалът бе заметен, резултатите от изборите – приети.

Борисов бави. В същото време пуска ченгеджийски номера като “народа иска импийчмънт на президента” през измислена Циклама някояси. През това време то ще демонстрира загриженост с джипката и ще чака протестите да се изтощат сами. През това време починалите от законотворчество депутати ще подготвят изборите по тертип на ГЕРБ и ще получим напролет резултат като в Беларус. Пълна изборна победа на Бойко Лущашенко. След това Гешев си знае работата – недоволните на дръвника…

Д-р Димитър Попкутуев

Източник: FrogNews