Начало FrogNews Имунолог: Мръсният въздух води до усложнения от COVID-19
0

Имунолог: Мръсният въздух води до усложнения от COVID-19

0

Все повече имунолози намират връзка между замърсения въздух и усложненията, които настъпват в организма при COVID-19. Подобно твърдение идва на фона на поредицата от дни, в които българската столица се нарежда на челните места в света по опасен въздух. Днес София бе на първо място и изпревари градове в страни като Индия, Пакистан и дори Китай.

“Фините прахови частици се генерират от индустрии като химичната, въглеродната, стоманената. Те достигат до нашите алвеоли – най-фините структури на белите дробове, но също така е установено от учени в университета в Майн, Германия, че те полепват и по ендотела на кръвоносните съдове. Увреждайки едновременно ендотела на кръвоносните съдове и белите дробове, те създават един неблагоприятен терен, върху който стъпва вируса SARS, причинител на COVID-19. И на тази увредена, теренна основа е много по-трудно да се справим с този вирус. И без съмнение възпалителната реакция, която фините прахови частици създават, е една неблагоприятна база за развитието на вирусната инфекция, за това, че ние по-трудно можем да се справим с нея”, заяви в ефира на Нова телевизия имунологът проф. Мариана Мурджева.

По думите й около 15% от леталитета при COVID-19 е доказано, че може да бъде свързан с мръсния въздух и за съжаление ние живеем в нашите по-големи градове в България точно при такива условия, които подпомагат увреждането на нашите бели дробове и кръвоносната ни система.

Имунологът посочи още, че към момента няма категорични доказателства за голямата трайност на антителата, които изграждаме срещу коронавируса. По думите й повечето изследвания показват, че антителния отговор се задържа не повече от три месеца.

“Изграждането на имунитет с антитела и клетки, е един много индивидуален процес, който зависи от капацитета на нашата имунна система. Относно коронавируса – установено е, че такъв антителен отговор има, установено е и че при някои от преболедувалите антителата продължават и повече от три месеца, но също така е знайно, че някои не изграждат антителен отговор. Има и друг интересен момент – че антителата не са стожерите на поддържането на имунната реактивност срещу този вирус. Има мнение, има и доказателства, че клетките на имунната система са тези, които вероятно дават един по-продължителен и по-защитен имунен отговор. За съжаление там проучванията са много по-малко, защото изискват специализирани тестове, лаборатории. Но няма еднозначен отговор на това колко продължително трае имунитетът и кои са тези клетки, които са отговорни за нашата защита срещу вируса”, добави тя.

Източник: FrogNews