Начало FrogNews Иван Таков: Касовото изпълнение на бюджета на СО е провал
0

Иван Таков: Касовото изпълнение на бюджета на СО е провал

0

Бюджет 2019 беше поредният удар срещу жителите на столицата и касовото му изпълнение категорично няма да бъде подкрепено от групата на БСП, заяви заместник-председателят й.

Касовото изпълнение на бюджета за 2019 г. на Столична община за пореден път е провал и разкрива немощта и безсилието при управлението на столичния град. В представения от кмета доклад няма нито ред анализ за причините, които доведоха до поредното фиаско с бюджета на столицата. Това каза общинският съветник от групата на „БСП за България” Иван Таков по време на първата есенна сесия на Столичния общински съвет. Той е и заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет.

„Изпълнението на цялостния бюджет е 84%. Изпълнението на широко рекламираната инвестиционна програма на СО е едва 67%, или над 210 млн. лв. са останали неусвоени за жизнено важни за града системи. Всички функции, които през 2019 г. бяха обявени за приоритетни от кмета и управляващото мнозинство като отбрана и сигурност, образование и здравеопазване, изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа са с неизпълнение между 20% и 40%.”, обясни той.

„Докладът, който ни представяте за поредна година, е пълен с абсолютно ирелевантна и ненужна информация. Около 43 страници без един ред анализ защо отново не успяхте да изпълните бюджета, който сте си заложили и който сте си гласували с мнозинството в СОС”, обърна се Иван Таков към кмета Фандъкова.

По думите му в доклада има доста напоителна информация за обновения здравен портал на СО и неговите нови функции, както и, че комплексите за детско хранене, приготвяли здравословна храна. “Всичко това е от голяма важност, но няма никаква връзка с темата на доклада”, каза Таков.

„Бюджет 2019 беше поредният удар срещу жителите на столицата и касовото му изпълнение категорично няма да бъде подкрепено от групата на БСП”, заяви Иван Таков.

Според него е нужен кардинално нов подход при изготвяне на бюджетите на Столична община.

„Алтернатива има и групата на БСП нееднократно я е показвала”, посочи заместник-председателят на групата на социалистите.

Източник: FrogNews