Начало FrogNews Иван Костов: Кризата у нас е политическа. Институциите работят неадекватно, а някои дори вредят
0

Иван Костов: Кризата у нас е политическа. Институциите работят неадекватно, а някои дори вредят

0

Това заяви пред bTV Иван Костов, премиер на България от 1997 до 2001 г.

По думите му въпросът в момента е дали ще се направи правителство и има ли перспектива за това. Той предупреди обществото да не се доверява на социологическите изследвания. 

“Много зависи от съчетанието, което избирателят ще направи между президента и партиите. Ако държавният глава избран от народа е против разрушаването на модела ГЕРБ-ДПС, ще бъде много трудно да се състави кабинет”, коментира още Костов.

Бившият премиер постави акцент върху съдебната реформа.

“Това не може да бъде подминато. Затова зависи какво мнозинство ще бъде сформирано. Отсега се вижда, че ГЕРБ и ДПС няма да имат такова. Те ще имат около 90 места, казват социолозите. Останалите ще имат много, но там БСП като мандатоносител може да успее да състави правителство единствено без гласовете на “Демократична България”. Остава един вариант и зависи от това на кого ще връчи мандат президента”, коментира още Костов. 

Той отправи и критики по адрес на новия политически проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев. Костов посочи, че формацията си е служила с редица неистини и даде за пример двойното гражданство на Кирил Петков и обвиненията за нередностите в АПИ, за които от Агенцията за държавна финансова инспекция към финансовото министерство не откриха данни. 

“Тези неистини може да се дължат на неразбиране на институционалните правила. Може и да е пиар, нарочно да се създава такова впечатление. Но не е коректно в политиката. Претенцията да излъчат премиер и ключов министър няма да бъде разрешена от останалите”, категоричен беше Костов. 

Бившият премиер отправи критики и по адрес на Румен Радев и застана зад кандидатурата на Лозан Панов за държавен глава. Зад него са и от “Демократична България”. По адрес на Радев Костов коментира липсата на действия при назначаването на главния прокурор Иван Гешев с указа на президента. 

Костов критикува и проф. Анастас Герджиков – ректорът на Софийския университет, който бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ. Веднага след обявяването на неговата кандидатура заваляха коментари за обвързаностите на Герджиков с ДПС. 

Източник: FrogNews