Начало FrogNews Здравният министър: Маските в НС не са задължителни
0

Здравният министър: Маските в НС не са задължителни

0

Сградата на Народното събрание не е закрито обществено място. Това става ясно от отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов до запитване от страна на депутати на БСП. Ангелов отговори писмено на Росен Миланов и Георги Свиленски, които попитаха трябва ли да се носят предпазни маски в пленарна зала.

Според последната наредба на МЗ маските на закрити обществени места са задължителни. Тогава обаче се появиха въпроси – трябва ли народните представители да са с маски на работните си места, докато дебатират важните теми. От отговора на проф. Ангелов обаче става ясно, че депутатите трябва да носят маски само в помещенията, които са достъпни за граждани.

Достъпът до парламента обаче е контролиран. Граждани на практика могат да присъстват единствено на заседания на комисии, и то при разрешение.

“Всички лица, които се намират в закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)”, посочва Ангелов в писмото си.

Според закона за здравето за първо нарушение глобата за физическо лице за неносене на маска в изброените закрити обществени места е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. За юридическо лице глобите са от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 5000 лв.

Източник: FrogNews