Начало FrogNews Здравните власти се договориха личните лекари да дават направление за PCR тест за COVID-19
0

Здравните власти се договориха личните лекари да дават направление за PCR тест за COVID-19

0

Общопрактикуващите лекари ще имат право да издават направления за изследване с PCR за COVID-19. Това ще става по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз (БЛС), Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и едва след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор.

Това беше решено на среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, д-р Иван Маджарови и д-р Николай Брънзелов от БЛС,  управителят  на НЗОК проф. Петко Салчев и представители на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб, събщават от Министерството на здравеопазването

До подписването на анекса, в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в НРД. 

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

В рамките на срещата бяха дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки. „На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Източник: FrogNews