Начало FrogNews Защитници на природата протестират в София
0

Защитници на природата протестират в София

0

Протестът започна от паметника на Алеко Константинов на бул. “Витоша”.

Неспазване на законите и допускане на процедури, които вместо да опазват природните ресурси по крайбрежието, прехвърлят най-големия пясъчен комплекс в ръцете на частни фирми. Така протестиращите граждани описват накратко казуса с “Камчийски пясъци”, чието решение, според тях, не търпи отлагане.

Демонстрантите призоваваха за забрана на строителството в защитената зона и настояха териториите да бъдат върнати на държавата и отчуждени на цените, на които са били оценени по времето на т.нар. “горски заменки”, уточни БНР.

“Всички искаме природа и не искаме бетон по Черноморието. Най-вече съм тук, за да подкрепя искането за мораториума върху строителството по Черноморието и за единен регистър на дюните в България, за да могат те да бъдат ефективно защитени”, каза една от участничките в протеста.

Друг участник посочи: “България име голям ресурс и той е нашата природа. И  не можем да оставим да бъде унищожена. И никой не иска тези огромни комплекси, не искат бетон, просто хората са затъжняли за природа, а такава не остана”.

Към 19.00 часа граждани тръгнаха на своето протестно шествие по бул. “Витоша”.

Те се отправиха към сградата на Министерски съвет, след което демонстрацията продължи в посока Орлов мост, като към 20.00 часа протестиращите блокираха важното столично кръстовище.

С възгласи „искаме природа, не искаме бетон” демонтираните настояват за приемането на нова заповед за защитена зона Камчия, която да включва забрана за строежи. Сред исканията са и връщането на плажните дюни в областта Камчийски пясъци към актовете за изключителна държавна собственост.

Източник: FrogNews