Начало FrogNews Затвор за бивш министър и президентска дъщеря в Румъния
0

Затвор за бивш министър и президентска дъщеря в Румъния

0

Йоана Бъсеску, която е и бивш евродепутат, е осъдена на пет години затвор, а екс министърката и близка помощничка на президента – на осем години без право на обжалване.

Разследване на румънския антикорупционен екип установи редица престъпления в управляващите политически партии, включително конфликти на интереси, злоупотреба с власт и длъжност, измами и възлагане на държавни поръчки в замяна на подкупи, уточнява БГНЕС.

Бъсеску бе президент на Румъния от 2004 до 2014 година, макар да е отстраняван от поста два пъти. На 19 април 2007 г. румънският парламент отстранява временно Траян Бъсеску от длъжността му. На 20 април Конституционният съд потвърждава вота и временен президент става Николае Вакърою (в качеството му на председател на Сената) – до провеждането на референдум месец по-късно, който отхвърля процедурата по импийчмънт. През 2012 г. Бъсеску отново е отстранен от парламента и е насрочен референдум за 29 юли 2012. Процедурата за импийчмънт отново е отхвърлена от румънците и той остана на власт до края на втория си мандат през декември 2014 г.

Източник: FrogNews