Начало FrogNews Заради шпионската сага: ”Росатом” може да не бъде допуснат до търга за АЕЦ в Чехия
0

Заради шпионската сага: ”Росатом” може да не бъде допуснат до търга за АЕЦ в Чехия

0

Такова предположение направи чешкият вицепремиер и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек по повод решението за експулсирането на 18 руски дипломати от посолството в Прага.

“Разбира се, че тези събития може да се отразят на “Дуковани”. Това са много сериозни новини и всякакви подобни действия, ако бъдат потвърдени, трябва да имат определени последствия”, цитира думите му агенция Ройтерс.

Министърът се обяви по-рано за максимално широко участие в търга с цел повишаване на конкуренцията, допускайки участието и на руски представители. Чешкото разузнаване предупреди за риска от страна на Русия и Китай, а опозицията в страната подкрепи това виждане, подчертава агенцията.

Правителството на Чехия е собственик на 70% от акциите на конгломерата ЧЕЗ, а през юли 2020 г. одобри план за предоставяне на безлихвен кредит за строителството на енергийния блок. Сумата на търга възлиза на 6 млрд. евро.

На 29 март властите в Чехия включиха руската държавна корпорация “Росатом” в списъка с участниците в търга, в който нейни конкуренти са американско-канадската компания “Westinghouse”, френската EdF и южнокорейската KHNP.

Източник: FrogNews