Начало FrogNews Загуби от 1 милиард прогнозира туризма, ако ски курортите затворят
0

Загуби от 1 милиард прогнозира туризма, ако ски курортите затворят

0

Сериозни загуби за сектор “Туризъм” прогнозират от ресорното министерство. Ако зимните курорти затворят врати, както предлага германският канцлер Ангела Меркел, загубите за сектора могат да достигнат 1 милиард лева.

Това заяви пред Нова телевизия министърът на туризма Марияна Николова.

Тя посочи още, че е поискала от новите ограничения да бъдат изключени ресторантите в хотелите, които да продължат своята работа за гостите на обектите.

ФрогНюз припомня, че от снощи със заповед на здравния министър всички барове и ресторанти затвориха врати до 21 декември.

“Опитваме се да спазваме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината и считам, че ако се мобилизираме за 3 седмици, ще можем да посрещнем Коледните и Новогодишните празниците с любимите хора”, посочи още Николова.

Спадът на резервациите в курортите в България е около 40% и отново ще се разчита на вътрешния туризъм.

Предвижда се и нова мярка да заработи от понеделник, която да е в подкрепа на икономиката. Над 170 милиона лева ще бъдат отпуснати за малки и средни предприятия, като идеята е парите да са компенсация спрямо процентно съотношение от оборота.

Източник: FrogNews