Начало FrogNews Ето как ще гласуваме на изборите 2 в 1
0

Ето как ще гласуваме на изборите 2 в 1

0

Всеки избирател ще може сам да избере за кои избори да гласува. След поставянето на картата в устройството, на първия екран ще се появят три опции – избори за президент и вицепрезидент и Народно събрание, избори само за държавен глава и избори само за народни представители.

И при това машинно гласуване гласоподавателите ще имат възможност да проверят своя избор чрез бутона “Преглед”, а също така да направят промени преди разпечатване на разписките, ако са допуснали грешка. Опцията “Не подкрепям никого” също ще се запази по време на машинния вот.

При гласуване и за двата вида избори ще бъдат разпечатани две разписки, които гражданите не трябва да дърпат предварително, а задължително да изчакат да чуят звуковия сигнал. В противен случай, има опасност машината да блокира, предупреди Матева.

В Централната избирателна комисия все още се обсъжда въпросът дали двете разписки ще се пускат в една обща или различни кутии. Окончателно решение не е взето, но вероятно хартиените разписки ще отиват в една урна, а след това ще се разделят от членовете на секционните избирателни комисии, поясни Росица Матева.

От ЦИК показаха и как ще изглеждат хартиените бюлетини, които са различни за двата вида избори.

Източник: FrogNews