Начало FrogNews ЕС удължиха с още 6 месеца санкциите срещу Русия
0

ЕС удължиха с още 6 месеца санкциите срещу Русия

0

“Посланиците се договориха за решение за поредно шестмесечно удължаване на персоналните ограничителни мерки срещу физически и юридически лица в Русия и в Украйна за подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, каза дипломатът. “В близко бъдеще това решение ще да бъде одобрено от Съвета на ЕС (на министерско ниво) с писмена процедура”.

Според установената практика одобрението за удължаване на санкциите срещу Руската федерация става автоматично, без допълнително обсъждане.

Този санкционен списък включва около 180 лица от Русия и Украйна, включително представители на ръководството на Руската федерация и Луганска и Донецка народни републики и около 48 юридически лица, които включват основно властите и силите за сигурност на народните републики, допълва БНТ.

На всички лица, участващи в този списък, е забранено да влизат в ЕС и да имат достъп до банковата система на Европейския съюз. На европейските фирми е забранено да поддържат каквито и да било бизнес контакти с намиращите се в черния списък.

Този блок от персонални ограничителни мерки е един от трите пакета санкции, наложени от Европейския съюз срещу Русия през 2014 г., заедно със секторните икономически санкции, които бяха удължени за последно през януари – до 31 юли 2021 г., и санкциите срещу кримски граждани и компании, опериращи до края на юни и се подновява веднъж годишно.

ЕС нарича пълното прилагане на Минските споразумения условие за отмяна на индивидуалните и икономически санкции. ЕС не възнамерява да отмени санкциите срещу Крим, докато полуостровът остава част от Русия.

Източник: FrogNews