Начало FrogNews ЕС помага на Турция в битката срещу горските пожари
0

ЕС помага на Турция в битката срещу горските пожари

0

В южната част на страната пожарите, които бушуват вече седмица, налагат за пореден ден евакуацията на местни жители и туристи в популярни морски курорти. ЕС помага на Анкара със самолети.

146 пожара в Турция са под контрол, но осем огнища продъжават да горят в областите Анталия ,Мугла, Испарта и Денизли. Седем от осемте жертви са от района на Манавгат, на 60 километра източно от Анталия.

“Съсипани сме, всичко изгоря, не дойдоха пожарникари да спрат огъня. Животът ни е погубен.Не знам кой може да ни помогне.Моите 15 акра поле изгоряха напълно, нищо не остана”, споделя жител на селото в района.

16 самолета и 51 хеликоптера се борят с огнената стихия в районите на три крайбрежни града – Манавгат, Бодрум и Мармарис. Съобщава се, че вече няма опасност за туристически обекти и жилищни райони.

Европейският съюз също оказва помощ. В бората с огнената стихия в Турция се включиха един самолет от Хърватия и два от Испания. Те се присъединиха към екипи от Русия, Иран, Украйна и Азербайджан.

Голям пожар бушува в горската част край атинското предградие Варибоби. Той заплашва гръцката столица и предизвика прекъсване на тока. Жителите са призовани да затворят вратите и прозорците си и да очакват още инструкции. За потушаване на огъня са изпратени 104 пожарникари, четири хеликоптера и пет самолета сред тях и руска машина.

Източник: FrogNews