Начало FrogNews ЕС не се нуждае от “Северен поток 2”, но само Берлин може да го спре
0

ЕС не се нуждае от “Северен поток 2”, но само Берлин може да го спре

0

Европейският съюз не се нуждае от газопровода “Северен поток 2“ за своята енергийна сигурност, но всяко решение за спиране на проекта за пренос на руски природен газ за Германия ще трябва да дойде от Берлин, заяви високопоставен представител на Европейска комисия.

Проектът за тръбопровод на стойност 11 млрд. долара, ръководен от руската държавна енергийна компания „Газпром“, който е готов на 90%, ще заобиколи Украйна и ще лиши Киев от транзитни такси.

Новият газопровод противопоставя Германия, най-голямата икономика на ЕС, срещу страните от Централна и Източна Европа, които се безпокоят, че това ще увеличи зависимостта на блока от руския газ, пише още EURACTIV.com

“За Европейския съюз като цяло„ Северен поток 2“ не допринася за сигурността на доставките“, коментира Дите Юл Йоргенсен, генерален директор на енергийния отдел на Еврокомисията, пред депутатите от индустриалната комисия на Европейския парламент.

Инвестициите през последното десетилетие в други тръбопроводи, терминали за внос на втечнен природен газ и интерконектори в Европа вече осигуриха достатъчно доставки, за да отговорят на енергийните нужди на блока, допълни тя.

“Всяко решение за спиране на проекта обаче ще трябва да бъде взето от Германия. Спирането на строителството ще изисква решение на национално ниво, а не на европейско”, категорична е Йоргенсен.

“Северен поток 2“ е изправен пред засилен контрол, тъй като европейските отношения с Русия се влошиха заради затварянето на критика на Кремъл Алексей Навални и последвалите санкции.

Европейският парламент призова миналия месец ЕС да спре изграждането на тръбопровода в отговор на ареста на Навални.

В понеделник министрите на външните работи на ЕС се съгласиха да наложат санкции на четирима висши руски служители, близки до президента Владимир Путин.

Въпреки санкциите на САЩ срещу тръбопровода, Берлин застана твърдо зад проекта и обяви, че това е търговски проект, а не политически въпрос.

Представители на Съединените щати коментираха в понеделник, че европейски компании вече са се отказали от работа по газопровода, защото не желаят американски санкции.

Общо 18 компании положиха “добросъвестни усилия за прекратяване на дейности, свързани със “Северен поток 2”, уточни говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Байдън продължава линията срещу “Северен поток 2” като посочи, че проектът е в полза на Русия и отслабва позициите на уязвими държави като Украйна.

Администрацията на Байдън обаче обеща съвместен подход с европейските държави. Сред тях е и Германия, която твърди, че проектът е жизненоважен за снабдяването ѝ с енергия, въпреки опасенията, свързани с Русия.

Източник: FrogNews