Начало FrogNews Елена Йончева: Вече правителството няма да разпределя парите от ЕС за медиите
0

Елена Йончева: Вече правителството няма да разпределя парите от ЕС за медиите

0

Докато властите в България продължават натиска върху независимите от управляващите медии има и добра новина, която в бъдеще може да намали цензурата и да се даде шанс на истината да пробие отвъд платените масови манипулации.

С 52 гласа “за”, едва 5 “против” и седмина “въздържал се” беше приета резолюцията за засилване на медийната свобода от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). Очаква се документът да бъде приет окончателно през месец ноември. Това коментира Елена Йончева на страницата си във фейсбук.

Ето какво обяснява тя по повод резолюцията:

Това е документ, по който работя активно от месец февруари насам и днес вече текстът е факт. Моят личен принос към него е свързан със следните предложения:
създаване на европейски механизъм за гарантиране на медийната свобода, включително чрез европейско законодателство, ако е необходимо;
въвеждане на европейски стандарти и изисквания за повишаване на прозрачността относно реалната собственост на медиите;
предоставяне на европейско финансиране за разследваща журналистика, като това финансиране не минава през националните правителства, а през независими организации;

Предстои резолюцията да бъде окончателно приета от Европейския парламент по време на пленарното заседание през месец ноември 2020 г.

Източник: FrogNews