Начало FrogNews Екшън по въздух и вода за празника на българската армия – 6-ти май
0

Екшън по въздух и вода за празника на българската армия – 6-ти май

0

3 изтребителя МИГ – 29 прелитат над площад “Княз Александър Първи” от авиобаза Граф Игнатиево в днешния празничен ден. Този модел е единственият изтребител, с който се охранява българското небе.  Двама от пилотите за пръв път ще участват в парада, разказаха от БНТ.

5 групи авиационни специалисти проверяват самолетите преди всеки полет, а взаимното доверие с пилотите е най-важно за една успешна мисия. Координацията на летците в групата е ключова, казаха от авиобазата. Всеки трябва да бъде спокоен, за да не се нарушава хармонията при летенето.  Пилотите от авиобаза Граф Игнатиево поздравиха полицаи, медици, пожарникари – всички, които служат на обществото.

 Проявите са организирани в София и в гарнизоните Казанлък, Варна и Пловдив. Водосветът на знамената ще започне в 9.30 часа пред паметника на Незнайния воин в столицата. В него ще участва президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, който ще приеме почетния строй на представителните части.

Президентът Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще има демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на ВВС и ВМС, които ще започнат в 10.15 часа с прелитане на вертолет “Кугар” с националното знаме.

Веднага след представянето на военната авиация в столицата, в гарнизон Казанлък ще започнат демонстрациите на бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски. Началото е в 10.25 часа в района на 61-а Стрямска механизирана бригада.

В 10.45 часа военните самолети ще прелетят над авиобазата “Граф Игнатиево”. В 11.05 часа ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд, Морска вертолетна авиобаза “Чайка” и Флотилия бойни и спомагателни кораби. Демонстрациите на способности на 6 май ще завършат военните формирования от Съвместното командване на специалните операции. От 11.25 часа в учебния център “Црънча” те ще извършат специално разузнаване и ще предприемат действия за обезвреждане на терористи.

В 12.00 часа пред сградата на администрацията на президента в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската армия със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция.

Източник: FrogNews