Начало FrogNews Експерти по сигурността: Нещата може да се усложнят днес, ако в полицията не са взети поуки
0

Експерти по сигурността: Нещата може да се усложнят днес, ако в полицията не са взети поуки

0

Проф. Калин Гайдаров и ген. Румен Миланов

Предишният протест е пример за неорганизираност, неспособност, забавеност и отсрочване на действията. Ако днес не са взети поуки и не е коригиран моделът на поведение на полицията, нещата може да се усложня.

Това коментира проф. Калин Гайдаров в студиото на бТВ, където заедно с ген. Румен Миланов коментираха събитията в страната и обстановката на площада тази сутрин.

По думите му при предишния протест под наслов Велико народно въстание са допуснати изключително много грешки.

„Полицията служи на обществото, тя не служи на властта. Трябва да се изхожда от това“, допълни Гайдаров.

Според ген. Румен Миланов трябва много внимателно да се подхожда към организацията на протести от страна на полицията. „Ако има по-строг режим, хората ще кажат, че цензурираме протестите“, коментира той.

Миланов обясни също как щеше да действа, ако той организираше действията на полицията. „Ако бях аз там, нямаше да сложа този кордон от полицаи, щях да ги държа в резерв и според ситуацията да ги вкарвам там.” По думите му полицията и протестиращите имат общ враг – провокаторите, заради което контакт с демонстрантите е разумен и полезен от страна на униформените, за да бъдат неотрализирани агресивни участници на площада.

Миланов коментира и събитията от т.нар. „Кървава сряда“. „Според мен полицията допусна провокаторите да се развихрян и след това бяха принудени да използват максималната реакция.

За използването на лютив спрей и Миланов, и Гайдаров са категорични, че това е било прекалена реакция от страна на полицията.

„Има принцип на градация на силата. Не може да използваш сила, която е несъизмерима с това, което се случва на площада. Не може да се действа така, че да унижаваш човешкото достойнство и да заплашваш живота и здравето на хората“, категоричен е Гайдаров.

Източник: FrogNews