Начало FrogNews Експеримент: Как безмозъчната копърка се превръща в лидер
0

Експеримент: Как безмозъчната копърка се превръща в лидер

0

Наскоро екип от учени- зоопсихолози от Великобритания извърши много интересен експеримент. От малката рибка – копърка са отделили продълговатия мозък – това всъщност е основната част от мозъка на рибите. После оперираната риба пуснали в аквариум сред риби от нейната порода. И твърде скоро безмозъчната копърка се превърнала в…лидер!

С изключителна храброст и безразсъдство рибката започнала да атакува доста по- големи обекти от нея, гонела всичко, което се изпречвало по пътя й…И най- интересното е, че останалите риби започнала да следват своя лидер като имитирали движенията и действията му – изгубили напълно собствения си инстинкт за самосъхранение. Всички копърки започнали да се подчиняват безпрекословно на увредения безмозъчен екземпляр.

Тук трябва да припомним, че психиатрите  повече от сто години твърдят, че към резките, революционните промени, като правило, се стремят главно психопатите. Известно е, че увредените, психопатичните личности изпитват определени трудности в живота си заради хаоса в своя вътрешен свят. Но те не признават това, обясняват го само с неправилното устройство на външния свят. Неистово желаят да го разрушат и да го построят отново, според своите лични виждания и правила.

Те напълно забравят кои са и откъде са дошли и започват да се изживяват като „бащи”, „спасители”, „строители”, „благодетели”.  Те „дават”, те „решават”, те „спасяват”.  Те са вся и всьо!  От тях започва  всичко на този свят.  Самовластни, непогрешими, нагли, суетни, самовлюбени,  напълно самозабравили се лидери. При това не особено интелигентни, зле възпитани и често пъти слабо образовани, макар и с дипломи. Но затова пък единствени, неповторими, просто незаменими. „ Не мога в този момент да оставя държавата! Какво ще стане с нея без мен?!”. При това готови да жертват и най- близките си, само и само да оцелеят, да бъдат на върха, единствени, нещо като месии. И при това  държат да внушат на поданиците си, че всяка промяна без тях е обречена, че всичко ще рухне, дори ако страната им е стигнала до дъното…

Освен всичко това, обичат да се представят и като неразделна част от народа. Смесват се с тълпата, особено добре се чувстват сред по- слабо образованите. Интелигенцията ги дразни, особено по- изявената й част. Постоянно играят, лицемерят, демагогстват, кокетират: „Аз съм просто един от вас… Вие сте прости, и аз съм прост! Нищо повече!” И често се държат неадекватно. Тоест, своята ненормалност  те оправдават с външните фактори, не признават своето истинско, реално състояние.

Просто не са в състояние да го разберат и анализират. Критика не търпят. Няма самоанализ, самокритика. Направо са безгрешни. Винаги някой друг им е виновен. И в критични ситуации бива пожертван от тях. Защото другите винаги грешат, но те никога. Знаят и могат всичко! Макар некадърността да им е толкова голяма, че могат до доведат всяка държава до истинска катастрофа.

От историята знаем, че в периоди на социални сътресения се случва така психопати  да поемат властта, защото обикновено са упорити, агресивни, безжалостни. Ленин беше казал, че заради щастието на една десета от човечеството / от новия човек- комунист!/ си струва да се жертват останалите девет десети. И за съжаление безмозъчните му последователи приеха тази безумна идея и започнаха да я осъществяват!

Бележитият френски психолог, антрополог и социолог Гюстав Лебон / 1841 -1931/ твърди, че: „Убедеността в собствената правота може лесно да хипнотизира обкръжаващите, да разпространи безпрепятствено и най- опасната психическа зараза.”

А древна еврейска поговорка гласи: „Героите и бандитите се пекат от едно и също тесто.” Примерите наистина са много…

Огнян СТАМБОЛИЕВ за Фрог нюз

Източник: FrogNews