Начало FrogNews Екскурзоводи плашат с пореден протест на 1 септември
0

Екскурзоводи плашат с пореден протест на 1 септември

0

Екскурзоводи готвят протести в три български града на 1 септември. Представителите на трите професионални организации у нас ще излязат по улиците на София, Варна и Бургас, а повод е коронакризата, оставила без работа стотици хора.

От началото на пандемията и обявеното извънредно положение в средата на месец март, екскурзоводите у нас са оставени без работа и доходи. Трите професионални организации са изпратили писмо до премиера Борисов, в което настояват за спешни икономически мерки в помощ на засегнатите. Причината за искането е фоктът, че проведените до момента срещу с Министерството на туризма, както и това на труда и социалната политика, не са дали резултат.

Предложените досега мерки в туристическия бранш са неприложими, предвид спецификата на упражняването на професията – сезонно, периодично, като самоосигуряващи се лица или на граждански договори, се посочва в писмото.

Протестите на работещите в сферата на туризма не стихват от няколко месеца.

Демонстрации имаше в началото на месец август. Те се случиха на фона на антиправителствените протести в страната, а освен всичко дойдоха и непосредствено след обещаните 10 милиона лева, които премиерът заяви, че ще отпусне само ден по-рано.

Източник: FrogNews