Начало FrogNews Европейската комисия осъди насилието над журналисти. Иска разследване
0

Европейската комисия осъди насилието над журналисти. Иска разследване

0

Притесняват ме безбройните доклади за полицейско насилие над журналисти, които са отразявали демонстрациите в София. Няколко представители на медиите са били пребити и напръскани с лютив спрей, когато се е стигнало до сблъсъци между униформени и протестиращи по време на вчерашните демонстрации в столицата. Един журналист е бил задържан за часове, а оборудването на други е било повредено.

Това се посочва в позиция на Съвета на Европа. Тя идва ден след ескалациите по време на протестите вчера, при които няколко журналисти и демонстранти пострадаха сериозно при сблъсъци между униформени и протестиращи.

“Насилието над журналисти, особено от ръцете на държавни служители, противоречи на задължението на държавата да пази свободата на словото и сигурността на журналистите. Затова призовавам българските власти да проведат ефективно разследване за това неприемливо поведение. Важно е да се дават ясни инструкции на полицаите да уважават свободата на словото и да позволяват на журналистите и представителите на медиите да отразяват протестите безопасно”, заявяват от ЕК.

Позицията може да видите тук.

Източник: FrogNews