Начало FrogNews Европа срещу COVID-19. Държавите затягат мерките
0

Европа срещу COVID-19. Държавите затягат мерките

0

Испания официално обяви извънредно положение до 9 май. Франция и Германия пък отново поставиха цялото си население под карантина. Решенията идват на фона на нови антирекорди на заразени и починали от COVID-19, които държавите в Европа отчитат.

Извънредното положение в Испания ще продължи месеци наред. Това обаче ще позволи на регионалните власти да ограничават локално движението на хора или да затваря граници, ако се наложи.

Мека общонационална карантина пък влиза в сила от утре във Франция. Гражданите ще могат да напускат домовете си само ако ходят на работа или за покупка на стоки от първа необходимост като храна или лекарства. Преди да излязат пък трябва задължително да попълнят декларация. Затварят се всички магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, кина, театри. Преустановяват се и всички спортни мероприятия. Заведенията за хранене ще работят само за доставки. Училища и детски градини остават отворени, но всички деца над 6-годишна възраст ще трябва да носят предпазни маски.

Частична карантина влиза в сила от понеделник и в Германия. Затварят се барове, кина, театри. Ресторантите, също както и във Франция, ще правят само доставки по домовете. Затварят фитнесите, а спортните събития ще са без публика. Училищата и детските градини ще работят.

Източник: FrogNews