Начало FrogNews Евродепутатът Иво Христов: Брюксел призна, че демокрацията ни е в криза
0

Евродепутатът Иво Христов: Брюксел призна, че демокрацията ни е в криза

0

Дебатът в Европейския парламент за България и върховенството на закона е етапна победа за хилядите българи, които не се умориха да протестират. Това каза евродепутатът Иво Христов, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, пред БНР.

Брюксел най-сетне беше принуден да признае, че България е в тежка криза на демокрацията. Неприятното е, че пороците се знаят отдавна. Европа, в частност Германия, също носи отговорност за кризата с наивната си и понякога користна подкрепа към режима на Борисов, смята Христов.

Според него дебатът е показал и цялата безпомощност на европейските институции, “които дори не могат да формулират избистрено мисълта си, защото робуват на брюкселския език”.

“На европейски жаргон покварата, провалите, погазването на закона и демокрацията се наричат с евфемизма предизвикателства, а различните законови актове, с които нашите власти извращават препоръките на Комисията, се наричат напредък. Чиновническият манталитет, компромисният дух, обтекаемите формулировки са отнели на Брюксел способността да изрича истината”, смята евродепутатът.

Според него да се очакват отчетливи действия от Брюксел е нереално. “Нашата демокрация е наша рожба и ние трябва да бдим над нея, ние трябва да ѝ върнем правилата”, коментира още той.

Евродепутатът изрази надежда, че в четвъртък резолюцията за България ще бъде приета в Европейския парламент. По думите му това би била първа стъпка към оздравяване на българската обществена и политическа среда.

Източник: FrogNews