Начало FrogNews Д-р Митко Димитров: От независимостта до свободията има една крачка. И СЕМ я направи
0

Д-р Митко Димитров: От независимостта до свободията има една крачка. И СЕМ я направи

0

Назначаването на Андон Балтаков за генерален директор на БНР ще се запомни с едно страстно ”Yes!” на сегашната председателка на медийния регулатор Бетина Жотева (Чампоева). Дали се е опасявала, че радостта й няма да може да избликне поради фалша, с който фаворитът й се качва на кормилото на 45 млн.лв. народна пара̀ годишно (колкото е бюджетът на националното радио), само тя си знае.

Възмутителното е, че СЕМ с неговия ръководен и кадрови потенциал, който коства на бюджета не по-малко средства, съзнателно или не, е приложил за пореден път двойния си аршин.

Докато са взискателни към всички останали кандидати да представят още и още нямащи отношение към първоначално поставените от самия регулатор документи, членките на СЕМ допускат един от кандидатите не просто да участва, но и да спечели конкурса в нарушение на условията и с неистински документи. За Балтаков правилата не важат – действащата му фирма е активна не само по време на конкурса, но дори месец след като „поканеният“ да оглави БНР вече е подредил бюрото си в Старата къща. Въпреки декларацията с невярно съдържание, заради която простосмъртни стават клиенти на прокуратурата по чл.313 от НК.
Кой е по-малко крив – който яде зелника или който му го дава?

“Ваш Андон”, както фамилиарно се подписва в корпоративните си писма, има лек проблем, отговорността за който може да се сподели с изготвилите документа за медийния му опит (също задължителен в конкурса) или да го прехвърли на покровителките от СЕМ.

„Yes!“ ще има пак, но дали СЕМките Жотева и Владимирова ще изпълняват патентования си маниер или ще постъпят като Пилат Понтийски, като си измият ръцете с личната отговорност на кандидата, представил неистински документи или обстоятелства в тях?

Каквото и да се случи, времето за поемане на отговорност за действия или бездействия все някога идва. Особено за тези, които нямат потенциал да преценят докъде е независимостта и откъде почва свободията. На чужд гръб, на обществения.

Д-р Митко Димитров- журналист, Председател на УС на АСЕМ

Източник: FrogNews