Начало FrogNews Д-р Дечо Дечев: Причината за проверка в ”Пирогов” е приети 671 пациенти по чернодробна пътека
0

Д-р Дечо Дечев: Причината за проверка в ”Пирогов” е приети 671 пациенти по чернодробна пътека

0

Това каза бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев в студиото на “Честно казано” с водещ Люба Кулезич.

“Защото след като спадне оборотът, болниците започнаха да намират механизми за покачване на приходи, всяка една болница откри огромен брой легла за ковид болни, според мен се направи една огромна грешка. “Пирогов” направи грешка и разкри най-много легла, близо 400 легла, Александровска  само 73. Върху една технологична болница беше нанесен един огромен. Много отделения се закриха, тя има водещи клиники в национален мащаб, те бяха пренасочени към други болници.Това не  е решение на Балтов – той не може да нанесе такъв удар върху болницата. Това е политическото решение.” – каза докторът.

Дечев разясни защо е имало проверка в “Пирогов”. В периода от октомври 2019 до май 2020 година болница “Света Анна” с над 3 хиляди болни от ковид, е приела 1 човек по чернодробна пътека, Александровска от 878 ковид заболели, отново има един приет по конкретната пътека. Докато “Пирогов” е имала 4305 пациенти с COVID-19, a приела 671 заради чернодробни проблеми – високият брой е бил причината за проверка.

Докторът обясни и че всяка една българска болница, приемаща заболели от ковид, е подписала национален рамков договор. Този договор задължава, че до 30-дневен срок от изписване, пациентите трябва да бъдат прегледани контролно 2 пъти. Като по негови думи, “Пирогов” са се забавяли с този срок и са викали хората по-късно, за може да насочат прегледите им по клиничен път, вследствие на което да “приберат парите директно в касата на болницата”

Дечев спомена и за болница “на 500 метра” от “Пирогов”, чийто доклад с нередности стои от известно време на бюрото на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Като служители от спомената болница са посещавали министерството, за да дават обяснения за нарушения и за факта, че “не могат да се разберат със сегашния си директор”. Дечев каза, че е сигурен, че Кацаров е принципен и ще вземе правилно решение.

[embedded content]

Източник: FrogNews