Начало FrogNews Дянков: Не влезем ли в туристическия сезон през пролетта, просто ще го загубим
0

Дянков: Не влезем ли в туристическия сезон през пролетта, просто ще го загубим

0

Колебанията у хората относно ваксинацията срещу COVID-19 има икономически аспект. Това означава, че ще се забави процеса на излизане от кризата и дълги и мъчителни месеци за част от бизнеса, като се започне от туризма и транспортната индустрия.

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия Симеон Дянков, бивш вицепремиер и финансов министър.

“Колкото по-бързо успеем да влезем в добри темпове на ваксинация, толкова по-бързо ще се развие българската икономика и ще излезем от кризата”, категоричен беше още Дянков. 

“Пролетта започва туристическия сезон. Ако ние не влезем в него, каквото и да прави правителството и нашите фирми, просто няма да има полети от останалата част на Европа и сезонът ще се загуби. Това не бива да се случва”, предупреди още бившият финансов министър.

По думите му нормално е да има съмнения относно самите ваксини. Дянков даде и пример със САЩ, където също са скептични. 

“България винаги се съмняваме повече в нашите институции и дали това, което правят, е правилно. В случая е правилно и колкото повече хора по-бързо се ваксинират, толкова по-добре от здравна и икономическа гледна точка”, обясни още Дянков. 

“Миналата година имаше и във фирмите, и в правителствата в Европа значителни финансови резерви. Те бяха използвани – къде по-добре и по-бавно. Но имаше финансов резерв. Тази година фирмите имат много по-малък резерв и макар че Европа би трябвало да помага, това идва със закъснение. Точно затова не трябва да губим дни и седмици с ваксинациите, за да се чувства икономически живот“, допълни Симеон Дянков.

Източник: FrogNews