Начало FrogNews Душана Здравкова: Кьовеши дойде на крака, за да ни каже, че не сме си написали домашното
0

Душана Здравкова: Кьовеши дойде на крака, за да ни каже, че не сме си написали домашното

0

Това заяви в ефира на Българското национално радио Душана Здравкова, бивш съдийка и “кръстница” на ГЕРБ. 

Коментарът й идва в контекста на двудневната визита на Лаура Кьовеши у нас. Тя пристигна в София, за да обсъди процедурата за избор на делегирани прокурори – България трябва да предложи още шестима. По време на пресконференция пред журналисти, главният прокурор на ЕС посочи, че няма да коментира конкретни дела или сигнали, свързани с България и заяви, че разговорите й с обвинител №1 у нас са били строго професионални. 

Кьовеши обаче предупреди – компромиси спрямо високопоставени лица няма да има, а онези, които се опитват да влияят на разследванията, ще бъдат оповестени поименно.

“каза на Прокурорската квота във ВСС, че трябва да се попълни квотата от български делегирани прокурори с хора, които отговарят на европейските стандарти, а не на стандартите на Иван Гешев”, посочи Здравкова. 

Бившата съдийка коментира, че и САЩ, чрез санкциите по закона “Магнитски”, и Кьовеши, и голяма част от гражданите в България са на едно мнение, че прокуратурата досега не е свършила своята работа. 

“Затова е толкова важно да има професионалисти прокурори, отговарящи на стандартите, с мислене на европейски прокурори, които да свършат работата. Няма кой друг да свърши и делата, свързани със закона “Магнитски”, и с всички залежали дела, непипнати с години, докато Иван Гешев ходи да пие кафе и да се среща в незнайни градчета по незнайни поводи. Един главен прокурор трябва да е стратег, не трябва да е оперативен работник с полицейско мислене. Трябва да има визия как да се развива прокуратурата, аз досега не съм видяла такова нещо”, посочи Душана Здравкова.

Източник: FrogNews