Начало FrogNews Доц Стоян Бешков: Може би ме арестуваха, за да си изпълнят бройката
0

Доц Стоян Бешков: Може би ме арестуваха, за да си изпълнят бройката

0

Нищо не правих преди ареста. Не бях дори на самия протест – бях от другата страна, в зоната за сигурност. Може би така беше по-лесно да си изпълнят бройката. Същият човек, който прибра мен, прибра и Борислав Сандов.

Това разказа пред bTV доц. Стоян Бешков, ръководител на отдел в Природонаучния музей в София. Той бе един от арестуваните по време на протестите на 2 септември.

“Помолиха ме да отида при протестиращите от другата страна. Казах, че няма да го направя. Сграбчиха ме и ме изнесоха. Не бих казал, че е имало насилие срещу мен. Заведоха ме в друга кола, предадоха ме на друг полицай. От там – във Второ РПУ. Прекарах там почти 24 часа. Държаха ни до последно. За мен това е вид репресия – опитват се да погазят гражданското общество”, заяви още доц. Бешков.

Той определи задържането си като глупост от страна на униформените, но не изключи и арестът да е целенасочен заради активната му гражданска дейност като екоактивист.

“Написан ми е и акт за административно нарушение. Нямат право да ме задържат за 24 часа за това. Такъв акт се пише, например, ако ви поставят скоба на колата… За това не може да ви арестуват”, коментира още Бешков.

Ученият сподели, че преди 27 дни много близък негов приятел е обявил гладна стачка, поради невъзможност да присъства на протестите в София.

“Ако нещо се случи с него, аз също ще обява гладна стачка. Надявам се, че няма да се стигне до онзи момент, в който хора ще се самозапалват, както беше при кабинета “Борисов 1”.

Източник: FrogNews