Начало FrogNews Дончев непреклонен: Машините за гласуване са ангажимент на ЦИК
0

Дончев непреклонен: Машините за гласуване са ангажимент на ЦИК

0

Вицепремиерът Томислав Дончев категорично заяви – задачата за осигуряването на машини за изборите са на Централната избирателна комисия. В противен случай би могло да има спекулации за честността на вота.

Така Дончев коментира днешната новина за оставката на председателя на изборната комисия, която дойде внезапно. Стефка Стоева посочи като мотив “лични причини”, но решението й да напусне поста дойде непосредствено след скандалите с въвеждането на електронното гласуване.

“В обществото има консенсус, че машините ще помогнат за честността на изборния процес, затова следващите избори трябва да са на машини. Разбира се, отчитаме и мненията на експерти, както и представители на държави, които са въвели машинно гласуване, а после са се отказали, тъй като твърдят, че то създава повече рискове, отколкото възможности”, коментира Дончев, цитиран от БНТ.

Той поясни, че заедно с “Информационно обслужване” вече е направено пазарно проучване и са събрани оферти от различни производители на машини, които могат да ги изработят в срок до следващите редовни парламентарни избори. Офертите са изпратени и на ЦИК след тяхно искане.

“Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат. Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес”, посочва Дончев.

“Машините трябва да бъдат закупени от ЦИК. Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии, който има отговорността да организира изборите. Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес”, поясни още вицепремиерът.

“Коментарите, че оставката на председателят на ЦИК е заради конфликт с мен, са нагли спекулации. Сигурен съм, че тя би казала същото, ако я попитате”, отсече Дончев.

Източник: FrogNews