Начало FrogNews Директно от срещата с Лаура Кьовеши: Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви
0

Директно от срещата с Лаура Кьовеши: Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви

0

Кьовеши започна своето изявление с думите:

Прокуратурата започна на първи юни да работи. Започнахме да получаваме сигнали от частни лица и компании. Всички ще бъдат анализирани. Имам предвид европейските делегирани прокурори, част от прокуратурата.

Дойдох в София за да се срещна с четирима прокурори за да видя имат ли нужда от помощ в работата си. Това е част от работата ми. ЕПне е завършенм- липсват ни шестима прокурори. Срещнах се с правосъдиния министър Янаки Стоилов, с главния прокукор Иван Гешев и с ВСС.

Очаквам че прехвърлянето на всичко съществуващи села ще са прехвърлени скоро. Изяснихме критериите, които потенциалните кандидати трябва да отговорят. Корупция, злоупотреба с европейско пари, организирана престъпност и прочее. Нашите прокурори ще разследват независимо. Трябват ни хора с кураж и нямам съмнение, че ще намерим достатъчно кандидати, които да отговарят на това. Ако българите имат някакви данни, които да са ни полезни, могат директно да ни сигнализират. Всеки е равен пред закона и няма да разделяме хората, които разместваме .Само независима съдебна система може да установи равенство на правото. Имам послание към вас:  ЕП не е чуждестранна институция, а служи на европейските граждани. Тук сме за вас. Искаме да спечелим доверието ви.

Кьовеши отказва да даде коментар относно вътрешни дебати и конкретно отговор относно настоящи стигнали и разследванията.

При въпрос относно защо България е първата посетена и води ли страната ни по брой получени сигнали, европейският прокурор отговори: “Това не е първата ми визита. Това е първата среща след като започнахме дейност. Избрах България заради липсващите делегирани прокурори. Освен това трябва да разберете, че не съм на посещение, а съм си у дома. Имаме офис тук”

“Не става дума за доверие или лично отношение, а за правни задължения. С Гешев трябва да обсъдим някои неща. На база на казаното имаме конструктивно решение.” – каза Кьовеши, но не даде коментар за това как ще процедира, ако има данни за извършено престъпление от държавния обвинител, тъй като става дума за частен случай.

“Получили сме сигнали от ОЛАФ. Разликата между тази институция и ЕП е, че ОЛАФ може да извършва криминални разследвания. Това може да го направи европейската прокуратура” – добави Кьовеши.

Ще разследват и всички случай от 2017 година насам, които попадат в юрисдикцията на институацията: “Да, ще разследване влиятелни, богати и опасно хора” – каза прокурорката.
 
А дали двойната подчиненост на делегираните прокурори притеснява Кьовеши – “Това са независими прокурори и компромис или коментар по този въпрос няма. Никой не може да се намесва в работата им.” – коментира тя.
 
“Във всяка членка имаме прокурори които да правят разследванията. На централни ниво ще има мониторинг и ако се наложи, ще се дават инструкции Очаквам, че всички институции и граждани да уважават тази независимост” – уточни Лаура Кьовеши.

Ако някой се опита да се намеси в дейността си, ще оповестя публично това. Ако някой политик се обади на някого, ще го оповестя публично” – заяви европейският главен прокурор.

Любопитно е, че от “Правен свят”, сайт свързан с Пеевски, един от санкционираните по закона “Магнитски” – попитаха Кьовеши как ще реагира ЕП на санкциите по закона Магнитски, и как се реагира на политически атаки към главния прокурор Иван Гешев.

“Готови сме да си сътрудничим с всеки, който има информация за разследванията от компетенцията на институцията” – сподели Кьовеши.

При въпроса на „Свододна европа“: С оглед на санкиите от САЩ, че Пеевски е могъл да попречи срещу криминални разследвания, обсъдите ли с Гешев това. Вярвате ли на българската прокуратурата, че върши законосъобразно работата си?

Кьовеши отвърна: “Не съм разискала а контректно производство. Присъстието ми тук беше да обсъдя за процедурата за избор на европейски прокурор и за техниченката подкрепа. Нужни са ни асистенти и айти експерти трябва да имаме разследващи полицаи. Това бяха те на моите срещи. Не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моя работа”.

“Би трябвало към нас да има очаквания, ще увеличим нивото на защита. Ще възстановим възстановянане на средствата. Като прокурори ние искаме да разследваме всички дела, но не можем. Ние сме ограничени. Имаме ясна представа за всички дела. Можем да свържем точките и да увеличим ефективността при трансгранините престъпения.” – изясни Кьовеши.
 
“Както казах, не става въпрос за доверие или за лични чувства. Ние трябва да зачитаме закона по всяко време. Това включва и регламента на ЕП. Националните органи, когато имат информация за престъпление, те трябва да сигнализират. Качеството на една прокуратура зависи от независимостта, законодателните инструменти, човешките и финансови ресурси. Ако нямате добър бюджет, не може да сме ефективни. Зависи и от качеството на хората. Трябва да имаме независими и смели прокурори. Дейността ни зависи от сигналите и информацията, която получаваме. Ние трябва да разследваме престъпленията. Ако искате да блокирате работата на прокурарутата, това ще блокира системата и прокуратурата няма да може да се занимава с големи дела, а само с дребните. Трябва да преследваме големите трансгранични престъпления. Може да получаваме информация от всяко лице. Можем да разследваме сигнали, които дори вие журналистите отправяте. Повечето от вас сте разследващи журналисти.” – посочи прокурорката.
 
 

Източник: FrogNews