Начало FrogNews Димитър Марков: Не е работа на прокуратурата да заявява позицията си в държавата
0

Димитър Марков: Не е работа на прокуратурата да заявява позицията си в държавата

0

Прокуратурата влезна на полето с похватите на политическите партии с декларации и призиви. Не е работа на прокуратурата с гласуване на декларации с огромно мнозинство да заявява своята позиция в държавата и в обществото. Ако върши своята работа, така, че да удовлетвори обществото, няма да има нужда от тези декларации

Това заяви в ефира на Българското национално радио юристът Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Той определи декларацията на държавното обвинение като опит за търсене на легитимност, а исканията за оставката на главния прокурор от страна на портестиращите – като безпрецезентни за българската история.

“Съвещанието на прокуратурата в резиденция “Бояна” внесе ненужно напрежение в и без това сравнително напрегнатата ситуация в държавата”, коментира още Марков.

По думите му тази среща дава сигнал на всички страни, които ще вземат участие в предстоящия конституционен дебат, че прокуратурата е единна и не желае да се промени статуквото, каквото е то в момента.

“Трябва да се вземе решение дали прокуратурата ще бъде централизирана и извън независимата съдебна власт, или ще се върви в посока децентрализиране на модела и доближаване на статута на прокуратурата към този на съда”, коментира той.

Марков изрази изненада от заявеното очакване от прокуратурата държавата да защити нейната независимост:

“Изненадан съм от това, тъй като държавата е направила всичко необходимо с конституционната рамка да осигури тази независимост на прокуратурата. Дори в момента основните критики по отношение на прокуратурата са, че тази независимост прераства в безотчетност, което не е духът на Конституцията и на демократичния ред в страната… Независимостта на съдебната власт не означава, че могат да правят каквото и когато поискат”.

Източник: FrogNews