Начало FrogNews Ден 56: Започва Великото народно въстание
0

Ден 56: Започва Великото народно въстание

0

Хиляди хора се очаква да присъстват на Великото народно въстание – мащабният антиправителствен протест, обявен за днес. Под неговия знак ще протече 56-тия протестен ден.

Хронологията на събитията ще следим на живо.

Засилено полицейско присъствие ще има в района на бившия Партиен дом, където днес ще започне първото заседание на Народното събрание след лятната ваканция. От днес пленарните сесии ще се провеждат тук. Вчера полицията загатна, че може да бъдат премахнати и палатките в района на “Триъгълника на властта”.

Властите са подготвени и за евентуални провокации. Вчера ФрогНюз съобщи, че има сигнали за готвени ексцесии. Според наши източници по указания на премиера Бойко Борисов за днешния национален протест са били мобилизирани мутри и ММА-отломки, за да предизвикат масови сбивания.

7.00 ч.

На място вече са започнали да се събират хора. Има изключително засилено полицейско присъствие. Хора от цялата страна се присъединяват към протестите.

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

Източник: FrogNews