Начало FrogNews Ден 51: Протестиращи потресени, че Борисов и Гешев не смеят да се появят в Брюксел
0

Ден 51: Протестиращи потресени, че Борисов и Гешев не смеят да се появят в Брюксел

0

Хората се събират около фонтана пред Президентството за 51-ия протест. Адвокат, инженер и IT-специалист изразиха възмущението си, че Борисов и Гешев вместо да отидат сами на заседанието в Брюксел, са изпратили там да ги отсрамват подчинени.

19-20 часа: Ето как коментира новината за заседанието на мониторинговата група за върховенството на закона в ЕП, на която е била обсъдена ситуацията в България, адв. Боримир Цанов от палатковия лагер на пл. “Независимост“: “Най-после след такова дълго закъснение те са изразили тази тревога. Вече 51 дни, човек и сляп и глух да е ще забележи какво се случва. Но потресаващото е, че Шофьорът на джипката и Главният каскет са натоварили свои подчинени да се явят от тяхно име в Брюксел. Това е много показателно и едва ли ще бъде посрещнато с възхищение от страна на брюкселските чиновници“, каза той.

Адвокатът коментира и позицията на прокуратурата на заседанието на групата за наблюдение на върховенството на закона. Изразената позиция на българската прокуратура е, че българските прокурори са свободни да взимат решения и не могат да се контролират от главния прокурор: “Прокурорите съвсем не са свободни, тъй като прокуратурата е конструирана по един модел, който ние сме реципирали миналия век, това е моделът Вишински. Строго единоначалие на върха, на който е един главен прокурор, както беше казал един в миналото – “Над него е само Господ“. Ето такава е нашата прокуратура“.

Паралелно с днешния протест в София ще се проведе и контрапротест. Акциите временно няма да се състоят пред пилоните на НДК, а само пред Румънското посолство. Организаторите на демонстрациите срещу президента и срещу блокадите в столицата са обявили пред Столичната община и пред МВР, че временно преустановяват протестните си акции пред НДК.

Тази вечер акция пред Румънското посолство е насрочена за 20.00 часа, а целта е да се опази от блокиране възловото кръстовище на булевард “Ситняково“.

Варна: Шествие с призиви за оставка преминава по улиците на Варна, се вижда от видео, излъчено във “Фейсбук” от групата “Палатков лагер Община Варна”. Организаторите на проявата анонсираха, че започват и инициативата “Забравеното минало”, а тази вечер тя ще стартира в прожекцията на филма “Господин за един ден”, съобщава БНР.

Източник: FrogNews