Начало FrogNews Ден 45 на антиправителствени протести
0

Ден 45 на антиправителствени протести

0

Вече 45 дни продължават антиправителствените протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Напрежението не стихва въпреки предложението на ГЕРБ за нова конституция и свикване на Велико народно събрание. Според протестиращите по този начин Борисов се опитва да спечели още време във властта.

20-21 часа:  “Не сме искали свикването на Велико народно събрание, нито пък промени в Конституцията, искаме оставка и предсрочни избори”, каза пред БГНЕС жена, която за 45 ден идва да поиска двете оставки.

.

За 45-ти ден ще се състои и традиционното шествие на протестиращите от Министерския съвет до Орлов мост.

Без напрежение протича до момента 45-ия ден на протестите срещу правителството. Остават трите палаткови лагера – на Ларгото, на Орлов мост и до Софийския университет.


.

18-20 часа: На площад „Независимост“ се събират протестиращи. По-късно ще потеглят на шествие към Орлов мост.

„Президентът е прав. Пътят към новата Конституция минава през оставките на Бойко Борисов, както и на главния прокурор Гешев, което означава, че наистина това Народно събрание трябва да прекрати мандата си предсрочно“, заявиха протестиращи.

 

Адвокат Николай Хаджигенов разкритикува действията на петимата граждани , които се барикадираха на връх Шипка и разпънаха плакат с назпис “Оставка. По думите му това са политически действия, до които не трябва да се прибягва по време на празненствата на този Връх на свободата.

Остават палатковите лагери на трите ключови кръстовища в София – на пл. „Орлов мост“, пл. „Независимост“ и при СУ.

Очаква се и тази вечер на бул. „Ситняково“ между 20.00 и 22.00 часа за пореден ден да се проведе и контрапротест на граждани, недоволни от блокадите в София. Те се обявяват като „гражданска стража“ против затварянето на кръстовището при посолството на Румъния. Техният протест обаче е на тротоара и няма затруднения в движението.

Източник: FrogNews