Начало FrogNews Ден 197: Граждани са пред Съдебната палата
0

Ден 197: Граждани са пред Съдебната палата

0

Протест пред сградата на Съдебната палата се провежда в този час. Той е организиран от инициативата ”Правосъдие за всеки”. Демонстрацията се превърна в ежеседмична. Причината за протеста в района е недоволството срещу главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка е едно от основните искания. Гражданите призовават за истинска съдебна реформа.

“Докато има Гешев, докато една всесилна ръка стои като капак на българското правосъдие, справедливост няма да има. Няма ли я, няма държава, независимо какви други оставки искате. Първа точка в дневния ред на новия парламент е какво се случва с ВСС, Гешев и съдебната реформа. Ако сложите тази точка на 5то място, ние ще призовем да не се гласува за тези хора, ще искаме вашата оставка, защото ще се окаже, че сте лъгали през цялото време”, посочи адв. Велислав Величков пред демонстрантите.

Пред Съдебната палата са се събрали десетки хора. От микрофона юристи обясняват проблемите в Изборния кодекс.

От Инициатива “Правосъдие за всеки” стартират кампания, в която ще правят обучение на всички желаещи да станат наблюдатели и застъпници.

19.50 ч.

След престой пред сградата на Съдебната палата гражданите отново застанаха под прозорците на властта в района на Министерския съвет. Обстановката на пл. “Независимост” е спокойна.

Опънат е транспарант с надпис “Достойна присъда”.

Очаква се и тази нощ демонстрантите да поемат на редовното си шествие в сърцето на столицата, което традиционно завършва на Орлов мост.

Източник: FrogNews