Начало FrogNews Даниел Смилов: 1/3 от местата в 47-мо НС ще са за либерално-демократични партии
0

Даниел Смилов: 1/3 от местата в 47-мо НС ще са за либерално-демократични партии

0

“Пак ще бъдем в ситуация, която ще е близка до тази в предишните парламенти. ГЕРБ и ДПС до голяма степен ще са в изолация. Основният въпрос е как останалите партии ще успеят да се споразумеят помежду си и какво ще бъде съотношението между тях”. 

Според него целта на либерално-демократичните партии е да увеличат общия брой на депутати в 47 парламент, а не да отнемат една от друга гласове.

По думите на Даниел Смилов проблемите с регистрациите на листи на ДБ е трябвало да бъдат избегнати предварително и изказа недоумение защо се е стигнало до тях. Според него решаването на проблема ще е по съдебен път:

“Все пак трябва да кажем, че правото да гласуваш и да бъдеш избиран е фундаментално и срещу него не могат да бъдат противопоставяни правила, които са мотивирани от интересите на администрацията. Дали даден подпис е на хартиен носител, или е електронен – това е въпрос на удобство на администрацията, но това удобство не може да бъде противопоставяно на едно фундаментално право”.

Казусът с гражданството на Кирил Петков доц. Смилов коментира като подчерта, че Конституционният съд ще реши, но подчерта, че не е застрашено правото на Петков да бъде избиран на вота за парламент.

“Лозан Панов не допусна грешка като критикува Румен Радев, но допусна грешка за това за какво го критикува. Влезе в леко конспиративни сценарии, което не е добра линия, която той да преследва. Има други точки, по които да го критикува и той ги напипва”, каза още Смилов.

Източник: FrogNews